If there is something that defines the modernist buildings of cities such as Madrid and Barcelona, in addition to the charm that accumulate with the passage of years, it is the lack of luminosity is repeated, almost as a mantra, in many of its rooms. However, the design and the contemporary architecture have shown that, with very little and even in small spaces you can get a few floors amazing as this that we bring you today, a reform in the heart of the Eixample that is the responsibility of the study design and interior Form.

The charm of this work lies in the fact that they have kept many of the original elements of this flat that dates to the year 1936 and that has a surface of 70 m2. A time in which the soil hydraulic and ceilings with a round Catalan were the icing on end the whole design of interior design.

The house, which still reflects the heritage of that period between its walls, now stands as a modern construction and up-to-date bet for the dynamic spaces and the natural light. Its main facade faces the street Provença, where there are other homes that also have these shades art nouveau.

Despite the fact that the space looks neat, it was not always so. In fact, at the beginning, the apartment had the typical distribution of the dwellings in Barcelona, that is to say, many rooms subdivided and the different layers of materials that had been superimposed over the years.

pisoreforma

As the budget of the reform was quite limited, it was decided to keep the location of the kitchen and the bathroom, renovándolos full. This gave many other advantages, as for example the idea of using more resources to the rest of the apartment. This is shown by the spacious living room connect both to the bedroom as the exterior of the home.

Long before the intervention, the image of the apartment was decadent and dark due to excessive division of the spaces. The main action consisted in a real and selective ‘defoliation’. A term from the team of interior design used to make reference to the defoliation of all the layers to get to the elements of traditional construction as floors, tiles, vaulted ceilings and carpentry of wood original.

A kind of thorough cleaning, thanks to which now the floor looks like new, despite keeping these older items. For example, what remained are the colors and designs of the flooring tiles, discarding only those parts that were in very bad conditions.

As I we set out, the cornerstone of this project is its lighting, and of course, the work that is behind it to get this between streams in through the windows. In the case of this apartment in the Eixample, to maximize natural light and provide uniformity to the home, they painted the apartment of white enhancing the floor and the color of the tiles.

The new materials that have been included in the rooms, although they are clearly contemporary, discussed in harmony with the old ones to maintain the perception of unity in the whole house. This is hand woven between the past and the future the ends to give it a special touch and unique to this apartment in Eixample.

A bright and airy dining room

1/3

A bright and airy dining room

The heart of the home is undoubtedly the living room. In it there is a table 3.10 meters long and a bank 5.20 meters along the wall that works as a seat, shelf, and storage space. A perfect example of how to simplify the distribution for more spaces more spacious and bright.

A table on which revolve all the activities

2/3

A table on which revolve all the activities

The table that we observe; it is located between the living room, the main bedroom and the kitchen, acts as a meeting center for all activities in the apartment, becoming a study table, dining table, and even a perfect place to prepare different recipes.

Sliding doors transform the space

3/3

Sliding doors transform the space

This system of sliding doors and manages to transform the space to provide greater privacy and spaciousness. The doors, sliding to the view, create a dynamic composition limits.

More Articles

The project of reform that manages to light up a flat of the Eixample

Categories: Reforms

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *