‘Ale Study’, led by Joy Zorrilla, has been the architecture studio in charge of giving a new life to a home located in a suburb of Pozuelo de Alarcón, Madrid. The project, dubbed ‘Green Box’ it can be defined as a home efficient and sustainable, which dominates the natural light.

Customers are Rafa and Marisa, a marriage already retired who sought to reform a floor that had just acquire to achieve stays open and airy bathed in natural light in order to be able to welcome their daughters and grandchildren with comfort. Without forgetting, of course, looking for sustainability and energy efficiency.

Precisely for this reason, the project of rehabilitation of the housing, carried out by Zorrilla, María Bonilla and María Fruits, it was drafted with the aim of to minimize the energy consumption and optimize resources to achieve a comfort fully sustainable. To carry it out, it potentiated the entry of natural light from both facades and favored the natural cross ventilation.

In terms of the furniture of the apartment, stand out lamps Stethoscope and Giant Bernacle produced in ceramic and disñeadas by Marre Moerel, the mirror collection Mirror Periskope U-AK and the lamp Polinizer of Paul Saiz. All of them, elements that create the welcoming atmosphere that envelops the floor.

‘Green Box’, the great protagonist of the housing

The most singular of the project and that should be its name is the ‘Green box’, a great central box located in the darkest area of the house with a fully strategic. Thus, the large piece of furniture fulfils two functions: on the one hand, organizes the circulation between the common areas and private rooms, and on the other, it solves the problems of storage.

The idea of this big box, explained from the study, “arises as a result of the analysis of the housing, in which we detect that there was a central area of the home that hardly came natural light, and there was also a great loss of space in dark corridors and intricate”. When you think of an item on which to focus the storage devised this ‘green box’, and around this were wide and bright spaces.

Central core

1/4

Central core

The location of the box is key, because it occupies a dark place of the housing and is used to store the objects most necessary day-to-day. This box and converted the main protagonist, is the central core around which are distributed the spaces and where you store items such as books and music, with a central place in the lives of the owners.

Photography: Eye Live Photo.

Serene hues

2/4

Serene hues

Colors like white, the wood natural and the mint green, color old school desks, have been elected shades to try to convey the serenity that the marriage breathes, generating an atmosphere totally comfortable and made for all to enjoy.

Photography: Eye Live Photo.

Sustainability

3/4

Sustainability

Why is so much importance to sustainability? From the study are clear: “the current challenge for the architects consists of development of sustainable technologies to reduce pollution, energy consumption and maintenance costs”.

In this sense, one of the main objectives of Ale Study is to think about how to reduce the embedded energy and optimize resources to gain a comfort sustainable. Something that, undoubtedly, have been achieved with this project.

Photography: Eye Live Photo.

Efficient measures

4/4

Efficient measures

For this particular project, some of the sustainable measures that have been taken have been to avoid using air conditioning systems and replace them with others natural cross ventilation or the elimination of the blinds rolled up recessed in traditional pose always a weak point of entry of cold and heat. “It is possible to build houses 100% sustainable designing carefully the envelopes, the air conditioning system and optimizing the management of waste,” explains the architect Joy Zorrilla, in front of the Studio.

And although by the time of the initial investment to carry out these initiatives to be sustainable it is elevated, it is a trend that “should be on the rise, and so should pick up the rules that govern the construction,” concludes Zorrilla.

Photography: Eye Live Photo.

More Articles

‘Green Box’: sustainability and functionality exploited

Categories: Reforms

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *